alle Woo-documenten van 1000+ bestuursorganen vindbaar op één plek

Zoekopdrachten opstellen


Alle resultaten

Wanneer er enkel wordt gezocht naar *, worden alle dossiers gevonden. Dit is de zoekterm die gebruikt wordt op de openingspagina.

Tekst

Een zoekopdracht bestaande uit een enkele zoekterm zal zoeken naar de dossiers die een exacte overeenkomst met deze zoekterm bevatten binnen alle documenten in een dossier. Indien er meerdere zoektermen gebruikt worden in de zoekbalk wordt op alle gegeven woorden in het volledige dossier, en een resultaat wordt alleen gegeven als alle woorden gevonden worden. Meerdere woorden worden los van verwerkt en hoeven dus niet naast elkaar voor te komen in de tekst. De woorden moeten allen precies overeenkomen met woorden in de tekst; de zoekfunctie is gevoelig voor spelfouten. Zoektermen zijn ongevoelig voor hoofdletters.

Geavanceerde queries

Om een zoekactie verder te specificeren kunnen zogeheten regular expression gebruikt worden. Er zijn vele opties voor regular expressions, en deze kunnen ook gecombineerd worden. Hier staan slechts enkele voorbeelden beschreven.

Optionele termen

Wanneer meerdere zoektermen worden opgegeven in de zoekopdracht, worden er resultaten weergeven die alle zoektermen bevatten. Wanneer zoektermen worden gescheiden door "OR" of door een sluisteken ( | ), zal de zoekopdracht resultaten gegeven worden die een, enkele of alle zoektermen bevatten.

besluit OR beslissing of besluit | beslissing

Opeenvolgende termen

In een zoekopdracht met meerdere termen wordt er los van elkaar naar de termen gezocht in de dossiers. Om te zoeken naar woordcombinaties worden deze ingesloten door dubbele aanhalingstekens:

"binnenlandse zaken"

Het is ook mogelijk om te zoeken naar woorden die op een bepaalde woordafstand van elkaar voorkomen. Hiervoor wordt een tilde in combinatie met een getal gebruikt na het sluitende aanhalingsteken:

"minsterie landbouw~1"

Deze zoekterm zal overeenkomen met "ministerie van landbouw" maar niet met "ministerie en de landbouw".

Woorden uitsluiten

Het minus teken kan gebruikt worden om termen uit te sluiten:

minsterie -landbouw

In dit geval zullen de zoekresultaten teksten bevatten die de term "ministerie" bevatten, maar niet als de term "landbouw" erin voorkomt.

Wildcards

In een standaard zoekopdracht wordt altijd gezocht naar exacte overeenkomsten in de tekst. Het is echter ook mogelijk om wildcards te gebruiken in zoektermen, om meerdere opties binnen een zoekterm toe te staan.

Asterisk
Een asterisk in een zoekterm kan overeenkomen met nul, één of meerdere karakters:

binnen*

Deze zoekterm komt overeen met alle woorden die beginnen met "binnen", zoals "binnenland" en "binnenkort".

Een asterisk kan ook binnen een term gebruikt worden:

gemeente*s

Deze zoekterm komt overeen met woorden als gemeentes en gemeentehuis.

Vraagteken
Een vraagteken komt overeen met één karakter:

gemeente?

Deze zoekopdracht komt bijvoorbeeld overeen met de woorden "gemeenten" en "gemeentes".

Boosts

Binnen een zoekopdracht met meerdere zoektermen kan aangegeven worden welke term belangrijker is in de opdracht door middel van een boost. Een boost factor wordt aan een zoekterm meegeven met een circumflex gevolgd door en getal die de sterkte van e boost aangeeft.

justitie OR klimaat^2

Deze query zoeken naar dossiers met de term "justitie" of "klimaat", waarbij de term "klimaat" zwaarder weegt in het ranken van de zoekresultaten dan de term "justitie".

Opmerkingen

Deze pagina beschrijft slechts enkele voorbeelden en opties om geavanceerde zoekopdrachten op te stellen. Het is mogelijk om combinaties van verschillende opties te maken door verschillende delen van de query in te sluiten door haakjes (). Wanneer er veel opties zijn die kunnen overeenkomen met de opgestelde query, zoals bijvoorbeeld de query "m*", zal dit de zoekopdracht vertragen.